1940
Turengin siilosto valmistuu sodan viivyttämänä. Sijaintiin vaikuttivat hyvät liikenneyhteydet ja viljantuotannon kannalta keskeinen alue. Sotilasasiantuntijoita miellytti puolestaan alueen maasto-olosuhteet
Satamien ja laivaliikenteen pommitukset sekä vaikea jäätalvi aiheuttavat vaikeuksia Viljavaraston tuontikuljetuksille. Viljaa yritetään tuoda rautateitse Haaparannan ja Tornion kautta.
Lentopommi osuu Seinäjoen siilostoon. Erään alasammutun vihollislentäjän taskusta löytyy kartta, johon Seinäjoen varasto oli merkitty yhdeksi kohteeksi.
Talvisota päättyy ja Suomi menettää välirauhassa maa-alueita. Yli 10 % viljelysmaasta jää rajan taakse. Viipurin mukana menetetään huomattavat mylly- ja leipätehtaat.
Saksa miehittää Tanskan ja hyökkää Norjaan. Viljavarasto joutuu ohjaamaan viljaostot lähialueille, mm. Baltiaan. Kauppasuhteet myös Neuvostoliittoon normalisoituvat
Viljavarasto siirtyy virallisesti kansanhuoltoministeriön alaiseksi ja jakelusäännöstely astuu voimaan. Leipä on tästä eteenpäin yli yhdeksän vuoden ajan kortilla.